Výhody a nevýhody nákupu použité herní konzole

Čau pařmene! Vrtá ti hlavou, jestli vydělané kačky rozfofrovat za ojetou, nebo raději novou herní konzoli? My v tom máme na PSko.cz jasno – však do nákupu použitých konzolí fušujeme už od roku 2014. Léta zkušeností nám ukázala, jaké výhody a nevýhody má nákup herní konzole z druhé ruky a jak při tom nezahučet do pasti. Tak čuč, sepsali jsme to do článku.

Chceš místo čtení raději pařit? Tak ulov svoji použitou (a prověřenou) konzoli klíďo píďo hned 👇

Číhnout na ojeté konzole na PSko.cz


Výhody použité herní konzole

1. Je to ekonomické

Cena konzolí z druhé (třetí, čtvrté, jakékoli) ruky je logicky levnější. Někdo už na ni pařil, přicházejí nové generace konzolí a tak vůbec. Takže pokud chceš ušetřit nebo nemáš zrovna prašule navíc, jetá konzole je ideální volba.

Pro porovnání – kolik kaček můžeš ušetřit s použitou konzolí:

Cena nového vs. použitého PlayStationu 5: cca 13 000 Kč vs. 9 000 Kč

Cena nového vs. použitého Xboxu Series S: cca 7 000 Kč vs. 5 000 Kč

Cena nového vs. použitého Nintenda Switch: cca 7 000 Kč vs. 4 500 Kč

 

2. Je to ekologické

Výroba úplně nové konzole zatěžuje planetu slušnou dávkou uhlíkové stopy (těžba, zpracování a přeprava surovin na výrobu konzole, energeticky náročné výrobní procesy, balení a tak dále). Takže když pořídíš použitou konzoli, může tě hřát u srdce, že tohohle všeho naši planetu ušetříš.

Mimochodem, třeba takový PlayStation si dopady výroby svých konzolí na přírodu a lidstvo uvědomuje a zapojuje se do různých ekologických iniciativ. Třeba v iniciativě Cesta k nule si klade za cíl dosáhnout do roku 2050 nulové ekologické stopy. Ale to je ještě dlouhatánská cesta.

 

3. Můžeš koupit konzoli, která se už nevyrábí

Že se poslední nová konzole PlayStationu 1 prodala v roce 2006? No a? Když zatoužíš po nostalgii, můžeš si PS1 koupit klidně i v roce 2030. A na dlouhé (záchodové) chvilky můžeš zavzpomínat třeba i s přenosnými retro herními konzolemi.

🎮 TIP: Číhni na náš výběr TOP 10 (retro) herních konzolí všech dob.

 

4. Můžeš pařit hry, které už na nové konzole nevychází

Anebo taky hry, které vyšly v dost nepovedených reedicích. Třeba takové dosti nezdařilé GTA Trilogy nám furt nedá spát. Naštěstí můžeme zůstat u staré dobré klasiky, kterou lovíme (jak jinak než) z druhé ruky.

 

5. Můžeš na tom vydělat

Když narazíš na fakticky pěkný kousek (v plné výbavě, originální krabici, pařmenem srdcařem opečovávaný a málo opotřebovaný), můžeš na takovém úlovku a následném přeprodeji fajnově vydělat.

 

6. Má to své kouzlo

Dýchnou na tebe vzpomínky a vrátíš se do svých dětských nebo pubertálních let. Stačí roztočit cédo se svojí oblíbenou gejmskou, zabořit se do gauče, hodit nohy na stůl a užívat si ten pocit. Hmmm…


Nevýhody použité herní konzole

1. Škrábanec sem, škrábanec tam

S opotřebením prostě musíš počítat. Krásné, bezvadné kousky se totiž hledají dost složitě (i když na PSko.cz jich máme docela slušnou zásobu – ale stálo nás to hodiny hledání a zkoumání).

2: Větší hlučnost

Pokud se původní pařmen o konzoli moc nestaral, s největší pravděpodobností bude zevnitř zaprášená a nevyčištěná, a zub času a špíny se podepisuje i na ventilátorech. To pak může způsobit o chlup větší hlučnost než u nové konzole.

3. Konzoli po kuřákovi fakt nechceš

Pokud si jdeš pro ojetou konzoli přímo k původnímu majiteli, ověř si, jestli u paření nečudil jak fabrika. Věř nám – zápach z konzole, která trčela v zakouřeném prostředí, je fakt peklo. 

4. Složitější reklamace, pokud nakupuješ přímo od původního majitele (ne z obchodu)

Různé bazary, marketplaces, blešáky – to je samozřejmě skvělý zdroj použitého zboží včetně herních konzolí, můžeš ale v případě potřeby reklamace narazit. Horko těžko se budeš dohadovat, jaká vada už na stroji byla při koupi, co je běžné opotřebení atd. A to už vůbec nemluvíme o koupi na blešáku, kde původního prodejce nemáš šanci najít. Proto je lepší kupovat ojeté konzole ve specializovaných obchodech.

Nicméně – u použitého zboží máš samozřejmě tak jako tak nárok na reklamaci!

  • Záruka na použité zboží je 24 měsíců (po dohodě ji může obchodník zkrátit na polovinu),
  • prodejce odpovídá za skryté vady nebo poškození, které při prodeji zamlčel,
  • naopak prodejce neodpovídá za vady nebo míru opotřebení, kterou měla věc při samotném prodeji.

Pokud si chceš počíst v paragrafech, záruku použitého zboží upravují tyto zákony: § 2167 písm. c) a § 2168 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, § 10 odst. 6, § 13 a § 24 odst. 7 písm. h) a l) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.


Tip na závěr: Jak nakupovat použité herní konzole?

Jedna rada za všechny – důkladně si proklepni prodejce a ideálně nakupuj v obchodě, který se specializuje na prodej použitých konzolí. Máš totiž jistotu, že je to profík, zboží sám před koupí prohlédne a otestuje, a navíc máš případnou reklamaci bez zbytečných nervů.

My v PSko.cz si dáváme sakra majzla, než něco pořídíme a hodíme na e-shop. Nenakupujeme ve velkém, ale vyhledáváme unikáty. Kontrolujeme míru poškození konzolí, jejich funkčnost, kompletnost balení a koupíme jen to, co bychom sami chtěli mít doma.

👉 Přečti si víc o nás

👉 Pořiď si prověřenou použitou herní konzoli (na PSko, Xbox a řadu retro konzolí)