Náš výběr: TOP 10 (retro) herních konzolí všech dob

Už celé dekády na nich trénujeme mrštnost našich palců. Ty přenosné byly vždycky nejvěrnější parťáci při dlouhých chvílích na záchodě, ty kabelové zase nabombily jinak nudné neděle. Řeč je o retro herních konzolích, pamatuješ? A víš, že si je můžeš úplně klíďo píďo pořídit i dneska?

Totální nostalgie. Když jsme vybírali tu naši nejlepší TOPku retro herních konzolí (podle oblíbenosti, výkonnosti a tak dále), zamačkávali jsme slzu. Všechny si pamatujeme, masakr! Možná stárneme věkem, ale naše pařmenská duše je pořád mladá. Pojď čeknout žebříček 10 nejlepších retro herních konzolí. Začneme od poslední příčky, samozřejmě, hehe.

10. Nintendo 64 (1996)

Retro každým coulem – to je Nintendo 64! Číslici v názvu získala podle 64bitové architektury procesorů a přišla s inovativním analogovým joystickem. Prodávala se až do roku 2003, ze skladů se vykopalo skoro 33 milionů kusů a průzkum mezi pařmeny jednoho zahraničního herního shopu ukázal, že je to vůbec nejoblíbenější konzole vůbec1. Podle nás si ale první místo (v tomhle žebříčku) zaslouží jiná herní paráda. No, scrolluj, scrolluj. 

image4

9. PlayStation 2 (2000)

Dodnes nepřekonaná herní konzole, co se týče prodejnosti (a možná i technické síly)! Prodalo se neuvěřitelných 158 milionů kusů, tomu se třeba takový PS3 nevyrovnal ani zdaleka (83 milionů). Vývojáři v PlayStationu 2 nabombili grafiku, přišli s novými DualShock ovladači a nabídli pěknou řádku vylepšených her – na první příčku nejprodávanějších se vyšoupla Grand Theft Auto: San Andreas. Byla to taková jízda, že výrobu ukončili až těsně před příchodem PS4, hustý, co? Ale nepanikař – normálně si PlayStation 2 můžeš koupit i dneska.

image10

8. Xbox 360 (2005)

Konzole, která odpálila éru online her – nejenže umožňovala gejmsky pařit online, ale i stahovat. Jo – a taky čučet na filmy a poslouchat hudbu. Prodalo se celkem asi 70 milionů konzolí Xbox 360 a žebříček nejprodávanějších her ovládla dobrodružná Kinect Adventures.

image2


7. Sega Mega Drive (1988)

Ten pocit, když zacvakneš kazetu do konzole, uuuu! Znáš to, ne? A Sega Mega Drive je opravdový retro. Byla na výsluní, ještě než přišel PlayStation, a grafikou ve hrách válcovala Nintendo. A vlastně to celé hezky nakopnul taky dodnes oblíbený Sonic the Hedgehog, který vyšel v roce 1991.

image5Zdroj obrázku

6. PlayStation 3 (2006)

Vylepšené ovladače s možností využívání technologie snímání pohybu, vestavěný Blu-Ray přehrávač a možnost pařit online (podobně jako u Xboxu 360). Tak to přinesl PlayStation 3 – zatím nejhůře prodávané PSko (když nepočítáme nejnovější PS5 a PSP). Možná mu uškodilo, že přišel jen rok po Xboxu 360, každopádně my ty jeho gejmsky zbožňujeme – třeba The Last of Us!

image1

5. Xbox One (2013)

Pro někoho jako by to bylo včera, pro mladší generaci totální retro. Xbox One vyšel v roce 2013 a směle zastoupil předchůdce Xbox 360. Na scénu přišel s označením “One”, protože to měl být zábavní systém “vše v jednom”. Vývojáři mu zabudovali vychytávku rozpoznání hlasu, takže ho klidně zapneš hlasovým příkazem. A vylepšili propojení se Skype, takže obsahuje originální HD videokonferenční režim. 

image6

🎮 TIP: Očíhni ty nejlepší gejmsky na Xbox One.

4. Nintendo Switch (2017)

Tak na tomhle herním pokladu si dalo Nintendo záležet. Dva ovladače přicvaklé na bocích umožňují hrát sólo obouruč, nebo s kámošem – každý s jedním ovladačem v ruce. Pro ten nejvíc boží herní zážitek má zabudované pohybové senzory, takže můžeš houpat, švihat, jak je libo. Celosvětově se prodalo slušných 125 milionů kusů Nintenda Switch.

image7Zdroj obrázku


3. PlayStation Vita (2011)

Je libo PSko do kapsy? Taky chytejte PS Vita! :) Oproti svému předchůdci PS Portable se pyšní vyšším výkonem, čtyřjádrovým procesorem, moderním grafickým čipem a dotykovou OLED obrazovkou. Prodalo se sice jen 15 milionů kusů po celém světě, ale je to taková naše srdcovka. Nakonec ji rozválcovalo Nintendo Switch, takže se v roce 2019 přestala ruční konzole PS Vita prodávat úplně. Ale u nás ji ulovíš!  

🎮 TIP: Čekuj hry na PS Vita!

image3


2. Sega Dreamcast (1998)

Dreamcast tady nesmí chybět. Je to totiž úplně poslední konzole, kterou Sega vydala, než v roce 2001 zmizela z herního trhu. Podle nás předběhla svou dobu a kdo ji neměl, tak nemůže tušit, o co přišel. Ovladač tak trochu připomínal vesmírnou loď ze Star Wars, snad proto nabízel inovativní vychytávečku – porty pro paměťové karty. Top hra podle nás – Crazy Taxi!

   

image2Zdroj obrázku

1. PlayStation 1 (1994)

Tadááááá! Naši pomyslnou zlatou medaili mezi herními (retro) konzolemi PlayStation 1! Jak jinak! :) Konzole, která pohřbila kazety a na scénu vyšvihla cédéčka. Nejdřív na ní mohli smažit Japonci, ale v roce 1995 konečně přišla i do Evropy, Ameriky a Austrálie – a v podstatě vymazala konkurenci jako Sega nebo Atari. Celkem se prodalo 102,4 milionů konzolí a na příčku nejlepších her na PS1 se vyšvihlo Gran Turismo a Final Fantasy VII.

🎮 TIP: Pauzni na chvilku gejmsku a přečti si vymazlený článek o historii PS1.

image9

Nezapomeň:

👉 čekovat náš Facebook, kam házíme super PS tipy

👉 ulovit vlastní herní konzoli

Zdroje:

 1 https://venturebeat.com/games/gamestop-nintendo-64-is-the-hottest-system-in-the-retro-gaming-scene/